Συνεδρίες Θετικής Ψυχολογίας

"Η ζωή φέρνει τις ίδιες αναποδιές και τραγωδίες στον αισιόδοξο και τον απαισιόδοξο, αλλά ο αισιόδοξος τις αντέχει καλύτερα."

Martin Seligman

Η Θετική Ψυχολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη βέλτιστη λειτουργία του ανθρώπου. Ανακαλύπτει και προωθεί  όλους εκείνους τους παράγοντες που επιτρέπουν στον άνθρωπο και τις κοινωνίες να ευημερούν και να ακμάζουν.

Η σημαντικότερη συνεισφορά της  θετική ψυχολογία είναι η εισαγωγή της ευημερίας σαν θεραπευτικός στόχο  και η ανάδειξη της δύναμης της αλλαγής της οπτικής μας γωνίας με σκοπό να κατακτήσουμε άνθιση κι ευημερία  σε όλες τις πτυχές της καθημερινές μας ζωής.

Από την αμφισβήτηση του ιατρικού μοντέλου στην ανάπτυξη της Θετικής Ψυχολογίας

Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η  συμβατική Ψυχολογία άρχισε να επικρίνεται γιατί εστίαζε, σχεδόν αποκλειστικά, στη θεραπεία της ψυχικής νόσου.

Ο κύριος όγκος προσοχής ήταν στραμμένος  στο αρνητικό,  την ψυχική ασθένεια,  το τραύμα, τον πόνο, την αρνητική απόκλιση από το ‘μέσο -κανονικό’ άνθρωπο. Ελάχιστη προσοχή αφιερώθηκε στην ευτυχία, την ευημερία, την θετική απόκλιση από το ‘μέσο – κανονικό’ και τις εξαιρετικές επιδόσεις, τις δυνάμεις και την ευημερία.

Τότε ανέκυψε η ανάγκη  δημιουργίας μιας διαφορετικής προσέγγισης με εστίαση στην ανάπτυξη της ψυχικής υγείας  κι όχι στη μείωση της ψυχικής ασθένειας και της παθολογίας.  

Με γνώμονα αυτή την παραδοχή αναδύεται η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας. Ιδρύεται το 1998 από τον πατέρα της Θετικής Ψυχολογίας τον Martin Seligman ενώ οι απαρχές  της  εδράζονται πάνω στο έργο, κυρίως, του Αριστοτέλη και τη µελέτη της αρετής και της ευδαιµονίας.

Από τότε γνωρίζει καλπάζουσα ανάπτυξη ανά τον κόσμο χάρη στο θετικό αντίχτυπο που έχει σε άτομα, οργανισμούς και κοινωνίες.

Εξειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία

Η Θετική Ψυχολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδο της Ψυχολογίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι παρεμβάσεις και τα εργαλεία της   είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται από  ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες.

Συνεδρίες - προγράμματα Θετικής Ψυχολογίας

Με την αξιοποίηση της επιστημονικής βάσης που μου προσφέρει ο μεταπτυχιακός τίτλος στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία  σχεδιάσω και εφαρμόζω συνεδρίες και ειδικά προγράμματα Θετικής Ψυχολογίας σε ατομικό κι εταιρικό επίπεδο.

Οι συνεδρίες Θετικής Ψυχολογίας μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτοτελώς  εστιάζοντας σε συγκεκριμένους στόχους ή να ενταχθούν στο ευρύτερο θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες και το αίτημα των ατόμων που θέλουν να επενδύσουν στην θετική τους ανάπτυξη.

Σε ποιους τομείς μπορώ να ωφελήσουν οι συνεδρίες Θετικής Ψυχολογίας;

alt

Ανοίξτε μου την καρδιά σας. Είμαι εδώ να σας ακούσω